Yük sabitleme ya da diğer bir adıyla lashing, araçların üzerinde veya gemilerde taşınarak ticareti pekiştirecek ve firmaların durumları kısıtlı bölgelere ürünlerini göndererek insanların daha kaliteli bir yaşama sahip olmalarını sağlayabilecek kapsamlı bir hizmettir. Bu hizmetin onlarca türü bulunmaktadır. Her noktası özen ve kalite isteyen bu hizmetin, en iyi şekilde verilen firmalardan alınması gerekmektedir. Çünkü yük sabitleme hizmeti, ürünlerin yağmur, çamur, kar, fırtına ve şiddetli rüzgar gibi hava olaylarından etkilenmeden, kırılmadan, hasar görmeden ve herhangi bir problemle karşılaşmadan karşı tarafa ulaşmasını sağlamaktadır.
Yük sabitleme hizmeti, yükün sabitleneceği araca ve taşınacak zamanın hava şartlarına göre farklı hizmetler gerektirmektedir. Örneğin paketleme ve sandıklama gibi hizmetler, ürünlerin daha çok taşınabilmesine fırsat verir. Brandalama ve koruma hizmeti, ürünlerin hava şartlarından etkilenmesini engellenmektedir. Araç üstü lashing, adı üzerinde araçların üzerinde taşınan ürünler için geçerlidir. Gemi proje lashing, gemilerin üzerinde taşınacak olan ürünleri ilgilendirir. Proje kargo lashing ise, bu hizmetlerin tamamını kapsamaktadır. İki veya daha fazla taraflı verilecek bu hizmet, bir yere kadar karadan, bir yere kadar denizden, daha sonra tekrar karadan veya nehirden, okyanustan devam edecek olan ürünlerin aktarımının yapılmasıdır. Ürünleri her seferinde doğru, karıştırmadan, zarar vermeden ve kaliteli bir şekilde sabitlemek için, doğru bir firmanın seçilmesi ve bu firmanın farklı yerlerde bulunan şubelerinde bu hizmetin en iyi şekilde verilmesi şarttır.
Yük Sabitleme Firması Hizmetleri
Yük sabitleme firması, çeşitli hizmetler vererek firmaların ürünlerinin karşı tarafa en iyi şekilde ulaşmasını sağlamaktadır. Fakat bazı esas noktalar bulunmaktadır. Bu noktalara yeterince ilgi gösterilmemesi, şirketlerin karşılıklı olarak sorun yaşamalarına neden olabileceği gibi, özellikle yurtdışı ticaretlerde ihracat ve ithalat durumlarında karışıklığa da neden olabilmektedir.
Yük sabitleme firmalarının etkili ve kaliteli bir hizmet vererek sürekliliklerini sağlamaları için ilk olarak güzel bir ekip oluşturmaları gerekmektedir. Ekibin her bir elemanı tecrübeli, eğitimli ve donanımlı olmalıdır. Kullanılacak olan malzemelerin yerini bilmeli, nereye koyacağını iyice öğrenmeli ve taşıma esnasında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için elinden geleni yapmalıdır. Ayrıca bir aracın veya geminin ne miktarda yük taşıyabileceğine hakim olmalıdır. Fazladan taşınan yükler insan yaşamını riske atabildiği gibi, ürünlerin sağlam ulaşmasını da engelleyerek firmaya büyük zarar açar. Az taşınan ürünler ise fazladan sefere neden olabilir. Özellikle yurtdışı gemi taşımacılığında veya proje kargo lashing gibi bir hizmetin verilmesi gereken durumlarda, gereğinden az ürün taşıtıp fazladan sefere neden olmak satıcı firmaya ciddi zarar açar. Ayrıca alıcı firmaya gelecek olan ürünler, çift gemiyi yönetmek durumunun olması dolayısıyla gecikebilir ve bu da alıcının firmanın hasara uğramasına neden olabilir.
Yük sabitleme hizmeti verirken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ekipmanlardır. Özellikle brandalama ve koruma hizmeti verilirken kullanılacak olan malzemelerin, güneş ve su geçirmez malzemeler olması gerekir. Aksi takdirde taşınan ürünlerde güneşe bağlı renk değişikliği, suya bağlı çürüme ve zarar görme gibi sorunlar oluşabilir. Bu durum özellikle yaz aylarında ve kış aylarında karasal iklimin görüldüğü bölgelere açık kasa ürün taşıyan kamyonlar için geçerlidir. Bunun haricinde sabitleme sırasında kullanılan lastik ve ip gibi malzemelerin de kaliteli ve kopmayacak cinsten olması gerekir. Herhangi bir sorun oluşma durumuna karşılık, araca veya gemiye yedek lastik ve urgan yerleştirmek, ürünü taşımak üzere görevli ekibe eğitim vererek acil durumlarda oluşabilecek sorunlara çözüm üretmek gerekebilir.
Yük sabitleme firmasının küçük ürünleri doğru şekilde sandıklaması da gereklidir. Kırılacak eşyalar ile ağır eşyaları aynı sandığa koymak ciddi sıkıntılara neden olabilir. Ürünlerin karşı tarafa en iyi şekilde gönderilebilmesi için, ürünler öncelikle cinsine, adedine, ağırlığına ve hammadesine göre sınıflandırılmalı, ondan sonra lastikleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Bu durum sandıklama hizmetinin en iyi şekilde gerçekleşmesini ve ürünlerin sağlam bir şekilde karşı tarafa ulaşabilmesini sağlayacaktır.
Yük Sabitleme Firması Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yük sabitleme firması seçilirken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü yük sabitleme firmasını doğru seçmemek, yarı yolda kalmak, dolandırıcılarla çalışmak ve ürünlerin çok ciddi hasarlar görmesine neden olarak karşı tarafa ulaştırmak firmaların çok büyük zararlar etmesine neden olacaktır. Bu nedenle doğru bir firma seçilmeli, tüm şubeleri detaylı bir şekilde araştırılmalı ve sadece çalışılacak şube ile değil, ötekilerle de iletişim kurularak referanslar değerlendirilmelidir. Büyük kuruluşların adı altında, izin almadan kurulmuş onlarca merdiven altı firma bulunmaktadır. Bu gibi durumların yaşanmasını engellemek ve doğru firma tercihi yapmak için, diğer şubeler ile kurulacak olan iletişim çok önemlidir.
Firmanın referansları tek tek değerlendirilmeli ve mümkünse her biri ile tek tek iletişime geçilmelidir. Firmanın düzenli olarak çalıştığı şirketler ile iletişime geçmek de iyi bir adım olabilir. Bunun dışında yalancı referanslara yer vermemek adına, firmanın internet sitesi incelenmeli, ilgili forumlardan site ile alakalı yorumlar değerlendirilmelidir. Tek bir kötü yorum bile ciddiye alınmalı, kişilerle iletişime geçilmelidir. Özellikle yurtdışı ticaretine yön veren bu hizmet, kişilerin şirketlerinin batmasına dahi neden olabilir.
Yük sabitleme firması seçilirken, işi yapan ekip ile de iletişime geçilmelidir. Ekibin özgeçmişleri değerlendirilmeli, kullanılan malzemeler test edilmelidir. Ve karar verildikten sonra, yük sabitleme işlemi bitene değin yetkili biri orada olmalı, her adımı tek tek inceleyerek doğru adımların atıldığına emin olmalıdır.